Se rčením ,,Jste to, co jíte” plně souhlasím. Vše, co přijmeme ve stravě či v doplňcích, se následně stane součástí našeho těla. Rozložené miničástečky putují naším tělem až tam, kde plní svou funkci:
Významnou roli přisuzuji zavedení stravovacích návyků, které podporují zdraví střevního mikrobiomu, který dle nejnovějších studií souvisí s velkým množstvím zdravotních potíži.
Co má náš zdravý střevní mikrobiom rád a co mu naopak škodí? Představím Vám základní principy, které považuji za důležité. Pokud je budete respektovat, jistě zdraví střev podpoříte.
Jakým potravinám se vyhnout či je omezit?
Všechny tyto potraviny poškozují střevní mikrobiom, zabíjí prospěšné bakterie. Tímto umožňují přemnožení patogenních bakterií, které může způsobit vyšší střevní propustnost a navazující problémy přes akné, ekzémy, alergie či depresi.
Co naopak zařadit?
Snažte se do Vašeho jídelníčku zařazovat více “pravých” přirozených potravin a méně pak sahat po těch zpracovaných. Též je vhodné se zaměřit na dostatečný příjem vlákniny, jež je stravou pro prospěšné bakterie ve střevech.
Co je ale ještě třeba zmínit je fakt, že v dnešní době z běžně dostupné stravy nepříjmeme dostatek vitamínů, minerálů ani prospěšných bakterií. A to bychom v době stále se zvyšujícího stresu potřebovali výživných látek mnohem více! Z toho důvodu je suplementace kvalitními doplňky stravy nevyhnutelná. Jaké doplňky stravy podporují zdraví střevního mikrobiomu?