Úvod/ Články/ Alergie a intolerance

Alergie a intolerance

Publikované: 24/11/2021

Napadlo Vás někdy, že příčina Vašich nepříjemných alergických reakcí spočívá ve zdraví střevního mikrobiomu?

Upřímně, mě by to bez detailnějšího studia fungování zapomenutého orgánu ani nenapadlo. Ráda Vám vysvětlím základní principy proto, abyste si tuto spojitost mohli odvodit i vy.

Pojďme se podívat trochu blíže na anatomii střev. Tato trubice neplní pouhou funkcí “dopravce netrávené potravy”, což dnes už zjišťujeme díky mnohým vědeckým studiím. Mezi velmi zásadní zjištění patří jistě informace o propustnosti střevní stěny. Správná střevní propustnost je důležitá protože plní funkci vstupu do organismu. Prostřednictvím střevní stěny naše tělo vstřebává výživné látky ze stravy jako jsou vitamíny či minerály. Dále též zabraňuje vstupu patogenům, toxinům a všem látkám, které by mohly našemu tělu uškodit. Funguje jako taková “chytrá bariéra”.

Problém nastává, pokud je střevní výstelka narušena, vytváří se v ní průchody a do krevního řečiště jsou propouštěny toxické látky, které v těle mohou vytvářet záněty. Zánět je v tomto případě přirozená reakce těla, které napadá cizorodá tělíska (patogeny ale i nestrávené zbytky potravin), které prošly střevní stěnou. Tento zánět může v jistých případech právě působit přehnanou reakci imunitního systému, která spouští nám známé “alergické reakce” (oteklé tkáně, ústa, krk, vyrážky, svědění,…).

Funkce střevní výstelky může být narušena

  • Nadužívám antibiotik a léků
  • Nadměrnou konzumací alkoholu
  • Nevhodnou stravou plnou průmyslově zpracovaných potravin
  • Narušeným střevním mikrobiomem po porodu císařským řezem
  • Narušeným střevním mikrobiomem po nedostatečnému kojení matky
  • Nadměrným stresem
  • Střevní dysbiozou

O střevní propustnost se starají bakterie v našem střevě a dle úrovně jejich schopnost zdraví střevní sliznice zajišťovat se odvíjí i naše predispozice k těmto zánětlivým procesům. Jistá teorie dále tvrdí, že v případě, že střevní bakterie nemají dostatek potravy, okusují povrch střevní sliznice a tím ji narušují.

Závěrečným doporučením je tedy určitě dbát na skladbu jídelníčku s omezeným množstvím průmyslově zpracovaných potravin, alkoholu, zdravější životní styl bez nadmíry stresu a léku. Ale vzhledem k nedostačujícímu příjmu a využitelnosti probiotických kultur ze stravy doporučuji mikrobiom podpořit kvalitními probiotiky.

V případě alergii a intolerancí doporučuji zařadit:

  • Základní produkt s obsahem 12 miliard bakterií v denní dávce, který též obsahuje “krmivo” pro možnost jejich přežití - PROBIO
  • Bovinní mlezivo s posilující imunitní systém a zabezpečující zdravou střevní propustnost - COLOSTRUM

Autor

Bc. Daniela Buková

Mým cílem a posláním je šířit informace z oblasti zdravého životního stylu dál mezi veřejnost a zlepšovat tak životy lidí, kteří mají zájem se dle těchto principů řídit.
mikrobiom
„Všechny nemoci začínají ve střevě.“ (Hippokrates, středověk)
© 2021 Mikrobiom - Daniela Buková Všechna práva vyhrazena
Distributor HARMONELO